Hopp til hovedinnhold
30.11.2022

Hvordan lese gjennom hele pensum til eksamen? 😅

Føler du at pensum er så omfattende at du ikke har sjans til å komme gjennom alt før eksamen? Vi har samlet fire tips til hvordan du leser til eksamen for å rekke over alt.

To jenter i studiemiljø som jobber med skole. Foto.

Alt for mye pensum, alt for lite tid

Det er ekstremt mye å lese, og på et tidspunkt må du bare innse at det er helt umulig å komme gjennom alt. Derfor blir det utrolig viktig å prioritere riktig mot eksamen.

1. Finn ut hva som er relevant for eksamen 👩🏼‍💻

Pensumlista inneholder ofte flere bøker og artikler enn hva som er direkte eksamensrelevant. Dette kan ofte være støttelitteratur eller annen forskning som underbygger forelesningene for eksempel. Før du begynner å lese nøyaktig alt som er på pensumlista, bør du derfor lage en oversikt over hva som faktisk er eksamensrelevant. Sjekk hva som står i kursbeskrivelsen eller informasjon fra foreleser.

Identifiser hva som er viktig til eksamen ved å lytte til hva foreleserne sier. De fleste foreleserne dropper hint om hva som er det viktigste til eksamen, enten bevisst eller ubevisst. Dette kan de enten gjøre i form av å gjenta det mange ganger, peke på tavla, setter strek under det viktigste eller rett og slett være så presise at de sier hva som er det viktigste.

2. Velg ut det viktigste

Etter du har fått en oversikt over hva som er helt nødvendig at du kan til eksamen, kan du forsøke å korte ned listen til hva som mest sannsynlig vil komme på eksamen. Det kan du gjøre ved å gå gjennom tidligere eksamensoppgaver og se om de er like fra år til år. Dersom de er relativt like, pleier det å være en god pekepinn på hva som er viktig til neste eksamen 🙏🏼

Hvis du synes det er vanskelig å velge bort emner fordi du er redd det kommer på eksamen likevel, bør du lage en prioriteringsliste. Prioriter slik at du lærer deg det viktigste (og det du synes er mest krevende) først.

3. Finn den mest effektive studieteknikken 🤩

Når du har kartlagt hva du skal jobbe med og i hvilken rekkefølge, bør du finne ut hvordan du lærer deg dette både best, men også så effektivt som mulig 👇🏼

  • Hvis eksamen handler om å gjengi teorier og modeller, bør du bruke visuelle teknikker og puggemetoder for å lære dette utenat.
  • Dersom du skal anvende teorier og modeller derimot, er forståelse viktigere. Da bør du diskutere disse med dine medstudenter for å se om dere har lik forståelse og oppfatning av de ulike konseptene.
  • Hvis eksamen i hovedsak omhandler oppgaveløsning, bør du sette av mest tid til å øve på å løse oppgaver.

Les også: Lær deg studieteknikkene som hjelper - slik studerer du effektivt!

4. Les bøker som oppsummerer faget kort og godt

Det finnes bøker som kort og godt forklarer deg alt du trenger å vite om kurset du henger litt bakpå i. Du finner en hel serie av ulike bøker som forklarer emner “kort og godt” i karusellen under.

🤑 Hvis du ikke har skaffet pensum i faget du har eksamen i enda, kan du spare noen kroner ved å leie bøker digitalt i stedet. Sjekk utvalget vårt og finn dine pensumbøker.

💡 Husk at du kan spise en hel elefant, så lenge du spiser den bit for bit. Lykke til!