Hopp til hovedinnhold
08.02.2023

Slik skriver du notater du faktisk får bruk for ✍🏼

Skriver du noen ganger notater, men innser senere at du egentlig ikke får særlig bruk for dem? Vi viser deg hvordan du tar gode notater som faktisk forbereder deg til eksamen.

Student som markerer og tar notater i digital e-bok. Foto.

Noen ganger tar jeg faktisk bare notater for at det skal føles ut som jeg gjøre noe i forelesningen, foruten om å være til stede da. Kjenner du deg igjen? Da bør du følge disse tipsene til hvordan du tar GODE notater og bruker de som et verktøy til å bli bedre forberedt til eksamen 📈🤩

Målet med å ta notater bør først og fremst være å samle tanker og det du skal lære på et sted. Det som er nyttig for deg å lære i dag, bør også være annerledes enn det du trengte å se over for fire uker siden. Notatene dine bør dermed alltid inneholde informasjon du trenger å jobbe med nå.

6 tips til hvordan du skriver bedre notater

1. Skumles kapitlet
Skum over kapitlet og se på overskrifter og underoverskrifter for å skaffe oversikt og se hva hovedemnene er. Bruk disse til å forstå hva kapitlet handler om og still spørsmål til overskriftene.

2. Noter ned fakta som er nytt for deg
Dette kan være navn, datoer, fagbegreper, vilkår osv. Ved å lage et kort notat på dette, lager du deg selv et studieverktøy for å arbeide med memorering til eksamen. Hvis du ikke noterer dem ned, hvordan skal du da vite hva du trenger å huske senere?

Skjermbilde av markert tekst i e-bok. Tekst ved siden som sier: Viktige begreper markerer jeg, slik at jeg enkelt ser hva som er viktig når jeg scroller gjennom boken. Grafisk illustrasjon.

3. Se etter uthevinger og tekst i kursiv
Dersom noe er hevet ut enten som kursiv, i fet skrift eller ved ord som “tre trinn til..” kan dette indikere at det er viktig informasjon som er verdt å bemerke seg. Det samme gjelder tekstbokser som er uthevet fra resten av teksten.

4. Notér spørsmål du har om konsepter og liknende underveis
Dersom noe er uklart, skriv et notat på det. Flagg det som et spørsmål eller marker det i en annen farge og fortsett lesingen (eller forelesningen). Da blir du ikke sittende fast på en ting for lenge, men glemmer heller ikke at dette var uklart. Senere kan du gå tilbake hit for å se om det gir mening etter å ha gjennomgått mer av ressursene dine, eller om du trenger å grave dypere i området for å forstå.

Skjermbilde av notater i e-bok. Tekst ved siden som sier: Dersom det er noe jeg synes er vanskelig eller uklart, skriver jeg en kommentar på det. Da vet jeg hva jeg skal se på etter endt forelesning. Grafisk illustrasjon.

5. Lag notatene dine som et spørsmål/svar-skjema
Bruk læringsmål eller overskrifter til å lage spørsmål og jobb med å svare på dem med egne ord i notatene. Tar du gode notater kan du bruke dem til å lage flashcards senere.

🔥 Hot tip: Quizlet er en fin måte å gjennomgå flashcards på

6. Hold notatene dine korte
Ingen avsnitt er tillatt i gode notater, og vi oppfordrer til ufullstendige setninger. Sjekk forskjellen på lange og korte setninger og avsnitt, og kjenn hvordan den ene er tung og overveldende, mens den andre er mye lettere å se over og raskt gå gjennom før eksamen.

Sammenlikn notatene til venstre i avsnittsform med de samme notatene til høyre i kortere punktoppstilling. Hvilken form ville vært lettest å studere fra?

Skjermbilde av dokument som sammenlikner korte og lange notater. Tekst ved siden: Hvilken form ville vært lettest å studere fra? Grafisk illustrasjon.

Prøv det selv: 30 minutters utfordring

  1. Ta frem pensumboken din. Ikke kjøpt pensumbøker enda? Finn dine pensumbøker til studentvennlige priser her.
  2. Gjør et tominutters overblikk av kapitlet for å få en idé om hva som skal dekkes i det kommende kapitlet
  3. Bruk tipsene ovenfor og ta notater fra kapitlet 👆🏼
  4. Gjennomgå notatene dine til slutt for å se om 1) er de korte nok? 2) vil de hjelpe deg med å studere til eksamen når den tid kommer? 🧐

Finn flere tips til studietiden din på vår blogg.