Hopp til hovedinnhold
05.09.2024

Sjekkliste før du leverer oppgaven eller arbeidskravet ditt ✅

Aldri lever eksamensoppgaven eller arbeidskravet ditt før du har gjort disse 10 tingene! Før du trykker på "lever"-knappen, bør du gå gjennom denne sjekklisten for å sikre at du har gjort alt riktig. Det kan være forskjellen mellom en middels og en god karakter.

Digitalt pensum i Allvit. Foto.

1. Har du forstått oppgaven riktig? 👀

For å få gode karakterer, må du være sikker på at du faktisk har forstått hva oppgaven spør om. Vet du for eksempel forskjellen på redegjørelse og drøfting? Dette kan være avgjørende.

Ja, det er kanskje "basic", men det er viktig å være klar over det før du går videre. Hvis du er i tvil, sjekk ut artikkelen vår om hvordan du blir bedre til å drøfte i akademiske oppgaver.

2. Har du laget en tydelig struktur? 📝

Lag en tydelig struktur: Del oppgaven inn i innledning, hoveddel og avslutning – med mindre oppgaven krever noe annet. Husk å bruke klare overskrifter og underoverskrifter for å organisere innholdet ditt. Hold avsnittene dine på rundt 5 linjer hver.

3. Er kildene dine pålitelige og riktig referert til?

For å få god karakter er det viktig å sørge for at informasjonen du samler inn er fra pålitelige kilder. Vær kritisk til kildene!

💡 Tips: Sjekk om kildene er fagfellevurdert dersom du bruker artikler eller henter kilder fra eksterne sider som for eksempel Oria.

Skriv ned hver kilde du bruker med en gang, slik at du slipper å lete etter dem senere. Husk også å følge riktig referansestil – vi viser deg et lifehack for raskere og enklere kildehenvisning.

4. Har du vært kritisk til kildene i oppgaven din?

Du kan heve kvaliteten på oppgaven din ved å være kritisk til forskningen du bruker. (A-poeng 🎖️) Hva mangler i tidligere forskning? Hva kunne vært gjort annerledes? Hvis du er usikker på hvordan du skal være kritisk, sjekk videoene våre på TikTok der vi viser konkrete eksempler på dette.

5. Har du sjekket grammatikk og språk i oppgaven? ✍🏼

Å lese gjennom teksten er avgjørende for å fjerne feil som kan trekke ned karakteren din. Hvis du ikke orker å lese gjennom selv, kan du bruke Word til å gjøre det for deg. Da trykker du bare på "se gjennom" - "les høyt".

Husk å sjekk følgende:

  • Dersom du kan sette et punktum, gjør det! Det er lurt å ikke ha for lange setninger. Da blir det fort tungt å lese.
  • Ikke overdriv med komma, men ikke glem det heller.
  • Start aldri en setning med "og" eller "men".
  • Se etter skrivefeil, orddelingsfeil og særskrivingsfeil.

6. Har du variert språkbruken i oppgaven din?

Unngå å bruke de samme ordene hele tiden. Det kan fort bli kjedelig. Bruk synonymer, men vær forsiktig – ikke bruk et synonym bare for syns skyld.

💡 Ved å høyreklikke på et ord du har brukt ofte i Word, kan du slå opp forslag til synonymer du kan bruke i stedet.

7. Har du unngått disse fallgruvene? ❌

Før du leverer, må du sjekke at du ikke har gjort noen av disse klassiske feilene du aldri må gjøre i akademiske oppgaver:

  • Ikke bruk ordene "alltid" eller "aldri". Vitenskap er sjelden så absolutt.
  • Ikke bruk slang uten at du refererer til slang ved å bruke hermetegn.
  • Ikke skriv forkortelser uten å forklare hva forkortelsene betyr.
  • Unngå å ramse opp punkter i stikkordsform.
  • Hold parenteser til kildehenvisninger. Ikke bruk dem ellers i oppgaven.
  • Ikke skriv personlige meninger dersom oppgaven skal være objektiv.
  • Ikke vær for påståelig. Det er forskjell på å skrive "Maslow mener" og "Slik jeg forstår Maslow".

8. Har du faktisk svart på oppgaven? 🧐

Det er lett å skrive seg bort. Sørg for at du har svart på det oppgaven ber om, og ikke bare har gått rundt grøten. Gjør en siste sjekk for å forsikre deg om at du er på riktig spor.

9. Er alle formateringskrav oppfylt? 📄

Husk å dobbeltsjekke formateringen av oppgaven din. Mange studenter mister poeng på små detaljer som kunne vært unngått. Sjekk at du har riktig skrifttype, linjeavstand og marger, og at sidetall er riktig plassert. Oppgaver med god formatering virker mer profesjonelle og er lettere å lese.

10. Har du lagret oppgaven din riktig? 💾

Dette kan virke selvsagt, men sørg for at du har lagret oppgaven i riktig format (for eksempel PDF, hvis det kreves), og at filnavnet er korrekt. Unngå generiske filnavn som "Oppgave1" – bruk heller ditt eget navn og oppgavens tittel for å unngå forvirring.

Sjekk også hvor oppgaven skal leveres og at du har levert den på riktig sted, enten det er via læringsplattformen eller e-post. Og ja, det skjer – noen laster opp feil versjon eller glemmer å laste opp i det hele tatt!

Husk, det er alltid verdt å bruke litt ekstra tid på å finpusse før du trykker på leverer oppgaven. Lykke til! 💜